Laatste berichten uit Oekraine

Oekraïne.Peter.GaborEr is vandaag de dag veel gaande in Oekraïne. Hierna een verslag van contactpersoon Peter Gabor over zijn beleving van de situatie. Peter woont met zijn vrouw Elizabeth in het westen van Oekraïne.

Crisis Oekraïne raakt medische zorg

Maatschappelijk is de situatie zorgelijk, maar dat raakt met name de gewone man hier. Er zijn problemen met leveringen en lang niet alle producten zijn nog verkrijgbaar. Zo zijn medicijnen schaars, omdat leveranciers geen betalingen ontvangen. Het budget voor publieksdiensten is beperkt. Dat heeft consequenties. Het ziekenhuis ontvangt nu 30% minder budget. Van de benodigde drie miljoen euro, ontvangt het ziekenhuis nu twee miljoen op jaarbasis.

Westen Oekraïne vredig

In het oosten van Oekraïne neemt het geweld toe. In het westen van Oekraïne is het vredig en rustig. Het is zelfs vrediger dan voor de revolutie, omdat alle aandacht nu naar het oosten gaat. Ook de grens naar Hongarije werkt goed en ordelijker dan anders! Er is geen sprake van dat de grens naar het westen dicht gaat.

Andere maatschappelijke problemen

Werkloosheid groeit en jonge mannen vanaf achttien jaar worden opgeroepen om in het leger te dienen. Bij de sociale dienst staan nog maar drie van de 72 sociaal werkers op de loonlijst. Op 25 mei zijn er verkiezingen in Oekraïne. Prijzen stijgen tot wel 70% vergeleken met vorig jaar (uitgaande van de lokale inkomens!). Een voedselpakket van 100 Oekraïense Gryven kost nu circa 170 Gryven. De prijs voor gas is verdubbeld. Europa heeft veel geld aan Oekraïne geleend om de economie enige stabiliteit te geven.