Beregowo Ziekenhuis

Ik lig al maanden in mijn bedje. Mijn moeder heeft mij hier achtergelaten. Ik ben erg verdrietig en voel mij alleen. Niemand pakt mij op. Ik verlang naar een knuffel. Ik lig in mijn natte luier. Ze leggen soms een flesje in mijn bed, maar ik kan het niet pakken. Ik heb honger!

Medical Relief zorgt voor ondersteuning in de vorm van medicijnen, medische hulpmaterialen en bijvoorbeeld machinerie. Verder helpt medical relief met financiele support aan bijvoorbeeld een programma voor babyvoeding op afdelingen voor verlaten babies. Medical Relief krijgt hiervoor hulp uit de professionele medische wereld, maar ook van vrienden en betrokkenen die materialen, tijd en middelen beschikbaar stellen.

In 1997 werkte het eerste team Nederlanders mee op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Beregowo. Het team trof een schrijnende en uitzichtloze situatie aan. Achtergelaten ondervoede baby’s; nauwelijks voeding en medicijnen; tekort aan kleding en luiers;
slechte hygiënische omstandigheden. Door gebrek aan liefde en aandacht hadden de kinderen een ontwikkelingsachterstand.

Inmiddels is de hulp uitgebreid naar ziekenhuizen in Vinogradiv, Uzhgorod en Swalyava. Ook daar is al veel verbeterd. Er is echter nog steeds een groot tekort aan zorg, financiën en personeel. De kinderen ontvangen nog steeds te weinig liefde en aandacht. Het is voor hen
erg belangrijk dat de hulpverlening doorgaat.